logo

10 Adımda İletişim Teknikleri

avatarOĞUZ İNAN

clock22 Nisan 2020

view4839 Görüntülenme

58 Beğeni

Paylaş

İyi bir iletişim kurmak için 10 altın kural.

İletişim Nedir ?
Konuşarak, yazarak ya da diğer aktarım tekniklerini kullanarak bilgi alma-verme işlemine verilen addır.
Peki iyi ve etkili bir iletişim için nelere dikkat etmemiz gerekiyor ? Hadi beraber inceleyelim...

1)Sadelik: Karmaşık cümleler ve insanlarca bilinmesi zor olan yabancı kelimeler kullanmanın cümle çöplükleri oluşturacağı ve dinleyiciyi sıkacağı ve anlaşılmayı güçleştireceği için iletişiminde  yalın ve sade bir dil kullanılmalıdır.
2)Kısalık: Önceki kuralı destekler nitelikte bir kural, Basit cümleler kısa ve öz olmalı ne istediğimizi net bir şekilde anlatmalıyız.Zaman çok değerli olduğunu ve insanın karşısındaki ile iletişimde ilk 10 saniyenin çok önemli olduğunu unutmayın.Yapbozun parçalarını yerleştirir gibi doğru, yerinde ve kısa cümleleri tercih edin.
3)Tutarlılık: Cümleleriniz birbiriyle çelişmesi ve söylediğiniz cümlenin daha önceki söylediklerinize ters durum oluşturması,dinleyicinin size olan güvenini sorgulatır ve konuya olan hakimiyetiniz hakkında soru işareti oluşmasına sebep olur.
4)Yeni Şeyler Öne Sürmek: Eğer bir şey bizi şaşırtmaz veya sıkarsa, başka şeylerle ilgilenmeye başlarız. Eğer söylediklerinize karşın ‘Bunu Bilmiyordum’ gibi bir yanıt gelirse, işte o zaman başarılı olmuşsunuz demektir.Konu eğer karşıdakini sıkarsa konuyu ilgi çekici hale getirin,bunun da konuya hakimiyet ile doğru orantılıdır.
5)Ses Tonlaması: Kelimelerin ses ve dokusu, kelimelerin kendisi kadar unutulmaz olmalı.Kelimelerin kafiyesi müzikal gibidir.Anlatılmak istenilen duygunun hissetirmenin en önemli yolu ses tonlamasıdır.Bu sebeple,ses tonu anlatılmak istenen duyguya göre değişiklik göstermelidir.
6)Dil Kullanımı: Konuşmalarda ve yazışmalarda kelimeleri doğru kullanmamız iletişim için çok önemlidir.Düzgün bir Türkçe iletişimin en temel taşıdır.Konuşulan kesime ve kişiye göre ağız değişebilir. Fakat genel konuşmalarda ağız kullanmaktan kaçınılmalıdır.Fakat bölgesel konuşmalarda ise etkileyici olabilir.Bu konuda "İstanbul Türkçesi" olarak nitelendirilen ağız,örnek bir dil olabilir.
7)Beden Dili: Jest ve mimikler iletişimde tamamlayıcı unsurlardır.Bazen sadece bedenimizle anlaşırız.İnsan beyni resim ve görsel ağırlıklı olduğu için kullanılan beden dili,anlatılanı destekler nitelikte olmalıdır.Unutmayalım ki,tek iletişim şekli sözel konuşma değildir.
8)Doğru ve Etkili Soru Sormak: İstediğimiz cevabı almak elimizde. Doğru soruları sorarsak iletişimi güçlendirebilirz. İyi sorular sormanın sırrı ise iyi bir dinleyici olmaktır.Ama iletişimde önemli olan aldığın cevap değil,sorduğun sorudur.
Bu konuda örnek bir hikaye;
İki arkadaş çok hararetli bir şekilde sigara içerken incil okunup okunamayacağı hakkında tartışıyorlamış.Tartışma sonuçlanmayınca bunu Papa'ya sormak istemişler.Konuyu iki farklı soru tipiyle Papa'ya iletmişler;
-Papa hazretleri, incil okurken canım sigara içmek istiyor, içebilir miyim?
İncil okunurken Tanrı ile ilgilenmen lazım.O sırada dikkatinin dagılmamasi lazım.O yüzden İncil okurken sigara içilmez.
-Papa hazretleri, sigara içerken canım incil okumak istiyor, okuyabilir miyim?
Her nerede ve ne koşulda olursan ol,amacın incil okumaksa bu isteğini gerçekleştirebilirsin.
Yukarıdaki hikayede görüldüğü gibi beklediğiniz cevabı almanız için doğru soruyu sormanız çok önemlidir.
9)İlham Vermek: İnsanlar kendilerinden bir parça buldukları konuşmaları dinlerler. En iyi konuşmalar bizi idealist yapan konuşmalardır.İletişim esnasında karşıdaki kişi veya kitleye ilham vermek iletişimi güçlendiren en önemli etkenlerden biridir.
10)Samimiyet: Bütün kuralları uygulamak iletişim için yeterli olsa da içinde önemli bir kısım var samimiyet !
Nasıl ki yemekte tüm malzemeler tam olsa da lezzetini veren baharatlar ve ona dokunan elin lezzetiyse,iletişimi de özel yapan ve kalbe dokunan kısmı samimiyettir.

Bu konuda Mevlana der ki; Aynı dili konuşanlar değil,aynı duyguyu paylaşanlar anlaşır.

Etiketler

etkili iletişim

iletişim

communication