logo

HACKERCAMP 2023 RÜZGARI İSTANBUL'da ESTİ!

avatarBTK AKADEMİ

clock28 Kasım 2023

view4864 Görüntülenme

8 Beğeni

Paylaş

HACKERCAMP 2023 RÜZGARI İSTANBUL'da ESTİ!














Siber Güvenlik Kampı “HackerCamp” İstanbul Rami Kütüphanesi’nde gerçekleşti


BTK Akademi tarafından düzenlenen ve Cumhuriyetimizin 100. yılına özel 100 katılımcı ile gerçekleştirilen HackerCamp Siber Güvenlik Kampı 25-26 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul Rami Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.  

HackerCamp’a Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu, BTK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Mustafa Ermiş, kamu ve özel sektörün temsilcileri ile öğrenciler katılırken program; BTK Akademi, Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, USOM, Anchor Security,  Brandefense, Siber Kulüpler Birliği, Blackbox Security ve PHISHY iş birliği ile gerçekleştirildi. 

HackerCamp gençlerin siber güvenlik alanında bilgi ve becerilerini arttırmak, sektörün önde gelen uzmanlarıyla katılımcıları buluşturmak ve Türkiye’nin siber güvenlik geleceğine katkıda bulunarak farkındalıkların artırılması amacıyla hazırlandı.
“Bir insanın, bir insana verebileceği en güzel ve en kıymetli hazine güvendir”

Etkinlikte konuşan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Karagözoğlu, bilişim teknolojilerinin giderek güçlenmesiyle birlikte bireylerin, şirketlerin, kritik altyapıların ve devletlerin siber saldırganların hedefi haline geldiğini belirterek “Günümüzde tüm dijital iletişim araçlarını ve hizmetlerini kapsayan siber ekosistem, güvenlik konusunda hepimizi daha fazla çalışmaya zorluyor. Ama bu bizim için tabiri caizse tatlı bir zorlanma. Çünkü “bir insanın, bir insana verebileceği en güzel ve en kıymetli hazine güvendir” ifadesi, artık sadece insan ilişkilerinde değil dijital ortamda da büyük bir önem arz ediyor. Vatandaşlarımıza, kurum ve kuruluşlarımıza, güvenli bir ortam sunabilmek kurum olarak bizim için büyük bir gurur.” ifadelerini kullandı. 

“Bizler, siber güvenlik konusunu ulusal bir güvenlik meselesi olarak görüyoruz.”

Siber saldırganların hedefinin sadece iletişim altyapısını durdurmak değil aynı zamanda kritik sistemleri hedef alarak sosyal yaşamı da tehdit etmek olduğunu vurgulayan Karagözoğlu, “Bizler, siber güvenlik konusunu ulusal bir güvenlik meselesi olarak görüyoruz.  Bilgi Teknoloji ve İletişim Kurumu olarak, siber güvenlik ekosisteminin gelişmesine katkı sağlamak ve büyütmek için pek çok çalışma yürütüyoruz. Kurumumuz bünyesinde kurulan Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) ve Siber Olaylara Müdahale Ekipleri (SOME) ile gece ve gündüz demeden çalışmalarımızı sürdürüyoruz.” dedi.

“Gençlerimizi geleceğin dijital dünyasına hazırlıyoruz”

BTK İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanı Mustafa Ermiş ise siber güvenlik dünyasının yeni kahramanlarına ihtiyacı olduğunu söyleyerek bu noktada ellerini taşın altına koydukları belirterek, “2018 yılında Cumhurbaşkanımız Sn. Recep Tayyip Erdoğan’ın “Milli Teknoloji Hamlesi” vizyonu çerçevesinde, insan kaynağına yapılan yatırımın en değerli yatırım olduğu inancı ile BTK Akademiyi kurduk. Kurulduğumuz günden bu yana bilimsel ve teknolojik gelişmeleri kendini sürekli yenileyen bir eğitim anlayışı ile sizlere ulaştırmanın gayreti içerisinde olduk. Bilgi ve iletişim teknolojileri alanında 9 farklı kategoride 128 bin dakikadan oluşan 239 başlıktaki eğitimimizle, ülkemizin dört bir yanındaki gençlerimiz başta olmak üzere ilgisi olan tüm vatandaşlarımıza hizmet verir hale geldik. Gençlerimizi geleceğin dijital dünyasına hazırlamak amacıyla online eğitimlerimizin ve atölye çalışmalarımızın yanı sıra birçok ilimizde gerçekleştirdiğimiz yazılım kamplarımızı da 81 ilimizde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.” ifadelerine yer verdi. 

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu,“Kütüphanelerimizi sadece bilgiyi muhafaza eden değil, bilgiyi üreten yapılar olarak kurguluyoruz.”

Cumhuriyetin 100. yılında anlamlı bir hedefleri olduğunu belirten Beyoğlu, “100. yılda 100 yeni kütüphane hedefiyle başladık bu seneye. O güzel yolculuk 13 Ocak 2023 tarihinde bu büyük ve önemli eserin açılışı ile başladı. Biz bu koşuya bu kütüphanenin açılışı ile başladık. İnşallah senenin sonuna kadar da 100 kütüphanemizi tamamlamış olacağız. 
Bu 100 kütüphaneyi yaparken hep kafamızda temel bir bakış açısı var. Artık biz kütüphaneleri sadece kitap ödünç alınıp verilen ya da bilgi kaynaklarını koruyan yapılar olarak kurgulamıyoruz. Kütüphanelerimizi sadece bilgiyi muhafaza eden değil, bilgiyi üreten yapılar olarak kurguluyoruz. Kütüphanelerimizi kültürel ve toplumsal kalkınmamıza doğrudan katkı sağlayan yapılar olarak kurguluyoruz. Kütüphanelerimizi teknolojiyi ve yenilikleri sadece kullanan değil teknoloji üretimine katkı sağlayan yapılar olarak kurguluyoruz. Kütüphanelerimizde temel kütüphanecilik hizmetlerimizle birlikte bilim kamplarından deney atölyelerine, çocuklarımıza yönelik yazar okur etkinliklerinden sağlık spor alanına, yani yaşamın her alanına dokunan etkinliklere ev sahipliği yapacak şekilde yeni kütüphanelerimizi konumlandırıyor, işlevlendiriyor ve hayata geçiriyoruz.” ifadelerine yer verdi.
 
“Kütüphanelerde Bilgi Teknolojileri Eğitimleri” protokolü imzalandı

Konuşmaların ardından T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında İstanbul Rami Kütüphanesi’nde “Kütüphanelerde Bilgi Teknolojileri Eğitimleri” protokolü Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Taner Beyoğlu ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Başkanı Karagözoğlu tarafından imzalandı. 

Bu protokol çerçevesinde kendilerini bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında geliştirmek isteyenlere uygulamalı öğrenme imkânı sunulacak. Bakanlığın bünyesindeki halk kütüphanelerinde gerçekleştirilecek olan bilgi teknolojileri eğitim programının teması siber güvenlik, dijital okur-yazarlık, oyun ve program yazma, çocuklar ve gençler için kodlama ve yazılım dilleri de eğitim programlarının temaları arasında yer alacak.

HackerCamp’ın 2. gününde yapılan CTF yarışmasında;  
1.olan takım [ Halil Kirazkaya , Emre AKTAŞ , Mert Umul , İbrahim Said Kavas ]
2.olan takım [ Selin Ekem , Yiğit Şengezer , Harun Selek , Mustafa Anıl Yıldırım ]
3.olan takım [ Kayra Büyüklü , İkbal Akbaş , Yasin Berat Türksan , Ahmet Burak Kadıoğlu ] ödüllerini aldılar. 

Siber güvenlikte fark yaratan, dijital dünyanın kahramanlarını tebrik ediyoruz.